Projekt Historický Ostrov byl zdárně ukončen

Karlovy Vary - Ostrov na Karlovarsku podle všeho zvládl jednu ze svých největších investicí, rozsáhlé opravy památek. Hospodaření radnice v posledních měsících prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad. I tak se ale starosta bojí, že město bude muset část peněz z dotací vrátit.

Projekt Historický Ostrov byl zatím největší investiční akcí města. Radnice v průběhu dvou let nechala opravit komplex barokních památek v okolí kláštera za rekordní sumu 145 miliónů korun. „Byla kontrolována jak příprava toho projektu, tak vlastní technické zadávání, všechny veřejné zakázky, vlastní realizace i finanční plnění,“ popisuje průběh rozsáhlé akce ostrovský starosta Jan Bureš. „Kontrolní závěr bude předložen kolegiu Nejvyššího kontrolního úřadu v květnu 2008, bohužel do té doby nelze poskytnout více informací,“ říká k tomu mluvčí Nejvyššího kontrolního úřadu Radka Burketová.  
 
Radnice v Ostrově ale byla sdílnější. Podle kontrolního protokolu úředníci sice našli pochybení, ale radnici za to žádné sankce nehrozí. "Vypsali jsme jedno výběrové řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Než došlo k výběru toho nejvhodnějšího dodavatele, tak se zákon změnil a my jsme to vyhlášení provedli podle nového zákona, vysvětluje starosta Bureš.
 
Starosta se ale nechce radovat předčasně. Loni v Ostrově kontroloři prověřili využití jiných dotací bez vážnějších výhrad. Finanční úřad ale poté kvůli nedodržení termínu nařídil vrátit dotaci a zaplatit pokutu. Problém se táhne dodnes. „My jsme se proti tomu závěru odvolali. Jde o celkem 42 milionů korun, z toho je 21 milionů vratka dotace a 21 milionů je penále,“ vypočítává Jan Bureš. „Pokud by finanční úřad trval na tom, abychom to zaplatili najednou, znamenalo by to na letošní rok omezení investiční činnosti,“ naznačuje Jiří Bárnet.  
 
Starosta věří, že ani v tomto případě město nebude muset z dotací vracet ani korunu. Nesplněné termíny dokončení totiž nepovažuje za závažné pochybení.