Ceny nemovitostí v Karlových Varech kvůli cizincům rostou

Karlovy Vary -  V Karlových Varech rostou ceny nemovitostí. Může za to zájem cizinců především ze zemí bývalého Sovětského svazu. Odborníci varují před postupným vylidňováním karlovarského lázeňského centra. Většina cizinců totiž do bytů jezdí jen v létě.

Obchodníci nabízejí byty v centru Karlových Varů podle velikosti za sedm až deset milionů korun. To je podle znalců přemrštěná cena, není to logická tržní hodnota. Odborníci jí říkají cena zvláštní obliby.„Člověk, který shání takovou nemovitost, je veden pocity, touhou, představou, že musí mít tu nemovitost v té lokalitě. A to je u ruských zákazníků případ Karlových Varů,“ říká viceprezident Asociace realitních kanceláří ČR Ivan Žikeš.
 
Ve městě i jeho okolí rostou ruské vesnice. Cizinci skupují celé domy a staví nové luxusní rezidence. Například ruský podnikatel Sergej Rylov za přestavbu bývalých Slunečních lázní na bytový dům zaplatí přibližně 200 milionů korun. Ví, že o byty v Karlových Varech bude zájem. „Začnu od Petra I. a rodiny Romanovců, ti všichni tady byli. Také Puškin a Karel Marx sem jezdili. Je to historie a myslím, že takto to i zůstane,“ tvrdí ruský podnikatel Sergej Rylov.  
 
Cizinci ale byty využívají jen příležitostně. Z centra pomalu mizejí prodejci potravin, kadeřníci a podnikatelé, kteří nabízeli služby. Podle projektanta, který s ruskými podnikateli spolupracuje, taková situace už v historii města několikrát nastala. „Majitelé těch bytů sem budou jezdit v létě, nebo v letních měsících. Může se stát, že přes zimu budou Karlovy Vary vylidněné,“ obává se karlovarský projektant Karel Drahokoupil.
 
Náměstek primátorky Tomáš Hybner říká, že radnice o problému ví. „V uplynulých letech postavila radnice 450 bytových jednotek za velmi přijatelné ceny pro občany a v tuto chvíli připravujeme další bytovou výstavbu tzv. ekonomického bydlení,“ uvádí Hybner.
 
Tomáš Hybner předpokládá, že do roku 2010 vznikne v okolí Karlových Varů 100 nových bytových jednotek určených pro mladé rodiny.