Do Krušných hor se vrátila zima

Karlovy Vary - Silný vítr, který na středu a čtvrtek předpovídali meteorologové, naštěstí nezpůsobil žádné velké škody. Do Krušných hor se spolu s větrem vrátila pravá zima. Od rána tu hustě sněží.

Silný vítr, husté sněžení a teploty pod bodem mrazu zasáhly dnes ráno pásmo Krušných hor. Na hřebenech vítr dosahoval rychlosti v nárazech až 115 km za hodinu. „Včera večer začal foukat silný vítr a z deště začalo sněžit. Od rána napadlo do pěti centimetrů sněhu a ten vítr fouká stále,“ popisuje situaci na Božím Daru vedoucí tamního Infocentra Iva Králová.  
 
Velké problémy měli i řidiči, silnice pokryla námraza a sníh. Některá auta kvůli tomu skončila i v příkopě mimo vozovku. Kvůli silnému větru se většina vleků v okolí Božího Daru zastavila. Jejich majitelé čekají, až se počasí uklidní. Vichřice zatím nezpůsobila větší škody. „Přesto ten poryv zapříčinil několik samovolných pádů stromů v lese. Chtěl bych především upozornit na to, že vstup do lesů je teď velice nebezpečný,“ varuje klimatolog Rudolf Kovařík.
 
Zákaz vstupu do městských lesů platí od úterý v Kraslicích na Sokolovsku. Oblast před dvěma týdny už poškodil orkán Emma a radnice se obává o bezpečnost lidí. „Na základě požadavku jednatele městských lesů, který prozkoumal stav následků po orkánu Emma, došel k závěru, že je zapotřebí určité oblasti uzavřít,“ informuje starosta Kraslic Zdeněk Brantl.  
 
Podle meteorologů se teď počasí uklidní jen na pár dní. Po víkendovém oteplení se hlavně do hor vrátí zima a sněhové přeháňky vydrží až do Velikonoc.