Na tržnici na Svaté Kateřině celníci kontrolují zboží

Svatá Kateřina - Dlouhodobá celní blokáda západočeských příhraničních asijských tržnic pokračuje. Dnes celníci otevírali stánky a prostory na Svaté Kateřině, kde našli nelegální zboží. Při stejné akci na stejném místě před měsícem zabavili trhovcům zboží za 47 miliónů korun. Na dříve živé asijské tržnici u Svaté Kateřiny celníci už měsíc drží nepřetržitý dohled, takže celou dobu zeje prázdnotou. A nejen to, celní blokádu doprovází jednorázové zátahy na nelegální zboží.

Podle mluvčí západočeských celníků Jitky Blahutové se tato taktika již dříve osvědčila. Trhovci bezmocně sledují dění na tržnici z povzdálí. Po celou dobu blokády jsou jejich krámky zavřené. Otevření by znamenalo okamžitou kontrolu prodávaného zboží. Na dnešní akci se podílelo sedmdesát celníků. Otevřeli desítky stánků a v některých našli zamaskované úkryty, například plnou půdu padělků zboží světových značek.

Celníci otevřeli také podezřelá auta, která neopustila tržnici od začátku celního dohledu. Trhovci by museli projet přes kontrolu u vjezdu do tržnice a tam by jim stráž nelegální zboží při prohlídce vozu zabavila. „Povolení od státního zástupce musíme mít vždy,“ sdělil celník David Minařík. Trhovcům už dochází trpělivost a ztráty jsou pro ně vysoké. Takto podrážděně reaguje i soukromá ostraha tržnice.

Trhovce na Svaté Kateřině nečekají dobré vyhlídky ani do budoucna. Celní dohled bude pokračovat a otevírání stánků také.