Vedoucí odboru dopravy z ústeckého magistrátu stanul před soudem

Ústí nad Labem - Vedoucí magistrátního odboru dopravy v Ústí nad Labem Dalibor Dařílek stanul se svojí kolegyní před soudem. Oba za to, že zneužili svou pravomoc. Podle žalobce totiž protiprávně zastavili přestupkové řízení s bývalým radním Jiřím Madarem. Ten měl řídit opilý. Sedm desetin promile alkoholu - tolik v lednu 2005 nadýchal tehdejší radní a bývalý ředitel jihlavské nemocnice Jiří Madar, když ho zastavila policejní hlídka. Odběr krve i moči politik odmítl. To tehdy potvrdil i v telefonickém rozhovoru.

Madar přitom neřídil opilý poprvé, v roce 2003 dostal pokutu 13 500 korun. Úředníci přesto jeho další přestupek zastavili, jak potvrdil Pavel Kaláb, okresní státní zástupce Ústí nad Labem. „Jsem přesvědčen, že žádný zákon neporušili, a že to obvinění bude posléze zrušeno,“ nechal se slyšet tajemník Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Zemaník.

Vedoucí odboru dopravy Dalibor Dařílek a jeho podřízená dnes u soudu řekli, že přestupkové řízení s Madarem zastavili kvůli vážnému pochybení zasahujících policistů. Rozhovor před kamerou Dařílek odmítl. Na policisty si před třemi roky stěžoval i Madar, avšak neúspěšně. „Stížnost pana Madara na postup policistů přezkoumala skupina stížností a kontroly Správy Severočeského kraje a následně policejní prezidium, kteří neshledali žádné pochybení ze strany policistů,“ upřesnila Veronika Beranová, mluvčí Policie ČR Ústí nad Labem.

Jiří Madar nakonec vyvázl bez trestu, jeho přestupek je už dávno promlčený. Za odmítnutí odběru krve mu přitom hrozila vysoká pokuta a odebrání řidičáku. Oba úředníci jsou dál zaměstnanci ústeckého magistrátu. O práci by přišli až v případě pravomocného odsouzení.