Karlovarský filmový festival za deště

Karlovy Vary - V Karlových Varech už čtvrtý den pokračuje Mezinárodní filmový festival. Návštěvníky neodradil ani první deštivý den – počet těch akreditovaných je opět rekordní. Přívaly vody jsou každý rok nepříjemné hlavně pro lidi ve stanovém městečku. Do deště se tu ráno probudily stovky jeho obyvatel. Většina z nich ale zatím o stěhování pod střechu neuvažuje.

Samotní obyvatelé stanového městečka však podle svých reakcí nemají s deštěm větší problém. Někdo je naopak rád, že prší, někteří jsou dokonce vybaveni speciálními stany proti dešti. I přes nepřízeň počasí do Karlových Varů míří další filmoví nadšenci. Dokazuje to festivalová statistika. Pořadatelé do pondělního dopoledne prodali už 6150 festival pasů, na které si lidé vybírají vstupenky.

„Když porovnáme prodejnost zhruba ten první víkend s loňským rokem, tak zjišťujeme nárůst asi o tisíc těchto festival pasů a k dnešnímu dni jsme prodali téměř 59 tisíc vstupenek,“ porovnává mluvčí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Uljana Donátová.

Sehnat lístek do kina pár minut před projekcí bývá na karlovarském festivalu většinou nemožné. Asi největší zájem je o soutěžní filmy. Mezi diváky, kteří rozhodují o jedné z cen, zatím vede norský snímek Kurz negativního myšlení. Jednoduché to podle režiséra Davida Ondříčka nemá ani porota: „Je těžký vybrat ten nejlepší, musím říct, že soutěž mě překvapila vysokou kvalitou, líbí se mi skoro všechny filmy.“

Diváci mají každý den na výběr z více než padesáti filmů. Festival pak vyvrcholí v sobotu 7. července slavnostním ceremoniálem.