Kvůli nízkým platům odcházejí z klatovské nemocnice lékaři

Klatovy - Klatovskou nemocnicí zmítá vážná krize. Krajský úřad už odvolal z funkce ředitelku nemocnice Irinu Rieglovou. Z gynekologicko-porodnického oddělení ale dál odcházejí lékaři. Nelíbí se jim nízké platy. Odchod zvažují i lékaři z dalších oddělení. Nemocnice musí spoléhat na pomoc lékařů z jiných zdravotnických zařízení.

Předseda kontrolního výboru Jaroslav Bauer tvrdí, že za krizovou situaci v Klatovské nemocnici nese odpovědnost radní Pavel Karpíšek, protože lékařům odmítal zvýšit platy. „Panu Karpíškovi se zvýšení platů nabízelo téměř rok. Lékaři signalizovali, že nejsou spokojeni se svými mzdami. Ty jsou podstatně nižší než ve fakultních nemocnicích, přestože vykonávají stejnou práci,“ tvrdí Bauer. Pavel Karpíšek ale namítá: „Není možné skokově o desítky procent měnit stávající systém, protože bychom se dostali do pasti.“
 
Aby ale byla na gynekologii zajištěna zdravotní péče, musejí v klatovské nemocnici vypomáhat lékaři z jiných nemocnic. Například z plzeňské nemocnice pomáhá v Klatovech sedm lékařů. Jaroslav Bauer se domnívá, že je v tomto případě možná ohrožené i zdraví a bezpečnost lidí. Pavel Karpíšek ale oponuje, prý se rodičky nemusejí obávat využít služeb klatovské nemocnice.
 
Do funkce nového ředitele jmenoval krajský úřad Martina Grolmuse. Ten chce nejdříve uklidnit situaci mezi zaměstnanci. „Mým úkolem bude se zaměstnanci najít společnou řeč a dohodnout se na nějakém společném kompromisu,“ říká Grolmus.
 
Předseda kontrolního výboru chce navrhnout odvolání Pavla Karpíška z funkce. Je ale otázkou, zda jeho návrh projde. Početní převahu v krajském zastupitelstvu totiž mají radní ODS.