Magistrát v Karlových Varech ruší ubytovnu

Karlovy Vary - Kdo platí nájemné, dostane nové ubytování. Kdo neplatí, skončí na ulici. Takový princip zveřejnil karlovarský magistrát rok před zrušením tamní ubytovny. Humanitární organizace pokládají postup za korektní. Většina rodin v ubytovně nájemné zatím neplatila.

V ubytovně v současné době bydlí jedenáct většinou početných rodin. Do stavu, který volá po rekonstrukci, ubytovnu přivedli nájemníci. Vinu svalují jeden na druhého, magistrát se proto rozhodl nepokračovat v nalévání dalších peněz do oprav. Dům, který dělá čtvrti Doubí ostudu, chce prodat. Pochopitelně prázdný.

Magistrát s předstihem informoval humanitární organizace, že poskytne rodinám, které ukáží snahu žít bez dluhů, azyl v jiné městské ubytovně, anebo v některém z 15 sociálních bytů, které začne stavět na okraji města. „Alternativa není pro ty, co nechtějí platit a co nechtějí pomoci. Snažíme se to řešit splátkovým kalendářem. V případě, že nechtějí řešit ani splátkový kalendář, musíme se bohužel s těmito lidmi rozloučit,” informoval náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Hybner.

Organizace nulovou toleranci vůči nenapravitelným neplatičům akceptují. „Z našeho pohledu je to ze strany města seriózní řešení,” potvrdil ředitel regionální pobočky Sokolov, Člověk v tísni Jiří Šebák. Magistrát chce mít dosavadní ubytovnu připravenou k prodeji, tedy prázdnou, nejpozději do roka.