Kemp v Olomouci zatím nebude

Olomouc - Olomoucký magistrát se nebude podílet na výstavbě autokempu, který ve městě chybí. V lokalitě, kterou pro jeho stavbu před lety vybral, se rozvíjejí areály pro netradiční sporty. Město tak nechce omezovat jejich růst a podnikatelům, kteří chtěli kemp provozovat, nabídne pomocnou ruku. Stavět ale musejí sami. O autokempu v Olomouci se mluví už více než deset let. Po jeho zřízení prý volají zahraniční turisté, kteří do města přijíždějí a hledají levnou formou ubytování.

Pracovníci infocenter je ale musejí posílat z města pryč. Posílají je do Šternberka nebo na Plumlov, kde jsou autokempy i kempy, což potvrzují pracovnice infocenter Petra Kamlerová a Milena Krejčí. „Zájem o autokemp je určitě ze stran návštěvníků města i návštěvníků veletrhů, kterých se účastníme. Jsou to hlavně návštěvníci z Německa, Polska, Holandska, zájem tu vidíme,” konstatuje Karin Oklešťková, vedoucí odboru cestovního ruchu MmOl.

Vedení města se rozhodlo, že nebude stavět kemp na svých pozemcích a za peníze z městského rozpočtu. Takový byl totiž původní návrh pro stavbu kempu nedaleko bývalého dostihového závodiště na Lazcích. V lokalitě totiž mezitím vyrostlo basebalové hřiště, lanové centrum a rozvíjí se tam i další netradiční sporty. O tom, že by tu měl být zájem ze strany podnikatelů tento projekt realizovat, informuje primátor Olomouce (ODS) Martin Novotný. Město je prý připraveno tomuto projektu pomoct, na druhé straně ale nechce být jeho hlavním nositelem – pokud platí, že je potenciální klientela tak veliká.

Karin Oklešťková ještě dodává: „Co se týká statistik ubytování v Olomouci, tak nejvytíženější jsou hotely, hostely a penziony. Ubytování, která by se dala přirovnat ubytování v autokempu, jsou vytížené méně, takže si myslím, že by bylo potřeba o tom zpracovat studii.” Olomoucký magistrát myšlenku autokempu zcela nezavrhuje. Chce si ale nejdříve nechat zpracovat studii jak velký by měl být a zda vůbec město autokemp potřebuje.