Areál bývalé mlékárny se brzy promění v bytovou oblast

Karlovy Vary - Areál bývalé mlékárny v Karlových Varech by se brzy měl proměnit v bytovou oblast. Soukromá firma tu začne stavět ještě letos. Městu se pozemky dlouho nedařilo prodat. Nebylo totiž jasné, jestli tu není znečištěná půda. Teď by tu ale mělo do dvou let vzniknout na 200 nových bytů.

Zchátralý areál bývalé mlékárny koupil magistrát v roce 2001 v konkurzním řízení. Bývalé vedení radnice tu chtělo postavit byty. Dalších pět let ale trvalo, než se radním podařilo najít vhodného investora. „Hrozilo znehodnocení pozemků, následně se ale bohužel ukázalo, že poměrně velkým problémem je dále je prodat,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Zájemce o koupi mimo jiné odrazovaly obavy z toho, že pozemky jsou po bývalém provozovateli znečištěné chemikáliemi. Radnice proto musela zaplatit odborný průzkum. „Prokázalo se, že jenom v jedné z těchto částí je lehké ložisko nafty, které se dá velmi snadno odstranit,“ informoval náměstek primátorky Karlových Varů Tomáš Hybner.

Areál nakonec město prodalo s miliónovým ziskem jedné z firem teplického podnikatele Jaroslava Třešňáka. Ten musí staré budovy zbourat a místo nich postaví bytové domy. Náklady odhaduje na 300 miliónů korun. Polovina z plánovaných dvou set bytů by podle investora měla v areálu bývalé mlékárny stát už příští rok.