Společenský dům v Bruntálu se dočkal rekonstrukce

Bruntál - Téměř osmdesát jedna miliónů korun stála rekonstrukce Společenského domu v Bruntále. Tato kulturní památka byla od devadesátých let minulého století v dezolátním stavu uzavřena. Vedení města se před rokem rozhodlo dům zrekonstruovat. Obyvatelé Bruntálu ho budou moci využívat od konce letošního roku.

Stovky kartonů od krabicového vína, odpadky, nedopalky a silný zápach. Tak vypadal Společenský dům ještě před časem, kdy tam své útočiště měli vandalové a bezdomovci. Ti si například topili parketami z původního tanečního sálu. Městu památka patří od roku 1999. Ale teprve loni získalo peníze na generální opravu. Financování rekonstrukce probíhá formou dodavatelského úvěru ve výši řádově desítek miliónů korun, doplňuje starosta Bruntálu Leoš Gregovský. Obyvatelé Bruntálu jsou spokojení, protože budova byla ostudou města.

Původně Dělnický spolkový dům vznikl v roce 1881, v šedesátých letech přibyla přístavba v tzv. bruselském stylu. Od té doby je také celý komplex evidován jako kulturní památka, a proto na rekonstrukci dohlíželi památkáři. Některé prvky se podařilo zachovat. Jak říká Václav Hájek z Národního památkového ústavu v Ostravě, jedná se především o obnovu břidlicové střešní krytiny, osazení kopií původních okenních výplní v hlavním sále, provedení restaurátorské obnovy štukové výzdoby a u bruselské přístavby zachování původního architektonického výrazu.

Starosta Bruntálu říká, že dosavadní prostory, které město mělo ke společenským účelům, byly nevyhovující. Ve Společenském domě bude restaurace, společenský sál, bowling, masáže a další. Vedení města už jedná s budoucím provozovatelem. Leoš Gregovský k tomu dodává: „Jsem rád, že tomu tak je a město má, nebo bude mít důstojný stánek pro konání společenských a kulturních akcí i kongresovou turistiku.“

Podle starosty Bruntálu bude oprava ukončena 15. října a v průběhu listopadu by mohl Společenský dům zahájit provoz.