Na Frýdeckomístecku uspořádali squatteři nepovolený koncert

Ropice - Desítky policistů dohlížely v noci v Ropici na Frýdeckomístecku na nepovolený koncert rockových skupin. Na soukromém pozemku v opuštěném statku se sešlo asi 120 lidí, kteří se hlásí ke squatterskému hnutí. K incidentům nedošlo.

„Donesli si svoji aparaturu, svůj agregát, protože tady není žádná elektřina, tak to tady všechno spustili a bavili se,“ prohlásil Marcel Majtner z Policie ČR v Třinci. Ruch byl opravdu velký, takový místní obyvatelé velmi dlouho nepamatují, jak podotkl jeden z nich.

Koncert spojený s přednáškou a výstavou amatérských fotografií a kreseb pořádali jeho organizátoři v rámci mezinárodních dnů na podporu sguattingu a alternativních center. Netrval však dlouho. Policisté se začali sjíždět krátce po jeho začátku a účastníky vyzvali, aby soukromý objekt okamžitě opustili. „Abych řekl pravdu, tak s podobnými konflikty se dalo počítat, protože naše aktivity jsou v rozporu se zákonnými normami země, ve které žijeme,“ sdělil jeden z vyznavačů sguattingu. Marcel Majtner potvrdil, že žádné incidenty nebyly a nemusel být prováděn žádný zákrok.

Smyslem squatterského hnutí je vybírat si dlouhodobě nevyužívané chátrající objekty a navracet jim život. Říkají, že mají vztah k přírodě a snaží se poukazovat na špatnou bytovou politiku. „Tady jsou lidi, kteří mají mozek v hlavě a chtějí za něco bojovat. Tady není svoboda a my za ni chceme bojovat,“ vyjádřila se jiná squatterka.

Squatteři se netají tím, že podobné akce budou pořádat i nadále. Policie ukončila akci ve 23:00 hodin, kdy objekt opustil poslední účastník.