Pracovníci z východu stojí plzeňskou radnici miliony korun

Plzeň - Cizinci stojí plzeňský městský rozpočet miliony korun ročně. Magistrát z jejich pobytu nemá žádné peníze, a naopak doplácí na jejich neukázněnost. Problémy dělají především dělníci z východních zemí, kteří dluží dopravním podnikům za pokuty i nemocnici za ošetření.

V Plzni žije téměř 18 tisíc cizinců oficiálně a odhaduje se i zhruba stejný počet nelegálních přistěhovalců. Z jejich pobytu nemá radnice ani korunu, zato pociťuje značné výdaje. Přibližně 20 procent pokutovaných černých pasažérů v dopravních podnicích města Plzně tvoří dělníci převážně z Polska, Slovenska, Ukrajiny i Vietnamu. Své dluhy ale obvykle neplatí. „Pokud nikdo z nich neuhradí pohledávku, kterou za ním naše společnost má, pak ten dluh bude na konci roku zhruba 10,5 milionu korun,“ odhaduje Michal Kraus z Plzeňských městských dopravních podniků. Vymáhat pokuty je ale téměř nemožný úkol.

Podobné problémy řeší i plzeňská Fakultní nemocnice, která navíc pro souhlas s léčením musí platit tlumočníky. Podle mluvčí Renaty Jenšíkové se jedná o stokoruny za běžná ošetření, ale také o částky, které se šplhají do statisíců v případě složitých úrazů. Cizinci zvedají i náklady města. „Projevuje se to ve zvýšené potřebě městské policie nebo ve zvýšených úklidech. Těžko vyčíslit přesnou částku, ale určitě jde do milionů,“ uvedl primátor Plzně Pavel Rödl. Problémů s cizinci ale zřejmě zatím ubývat nebude. Plzeňské firmy totiž neustále hledají nové pracovníky.