Soud potvrdil ostravským dealerům drog tresty, jeden dostal podmínku

Olomouc - Vrchní soud V Olomouci zmírnil trest šestadvacetiletému Ondřeji Procházkovi. Místo čtyř let ve vězení dostal kvůli svému zdravotnímu stavu tříletou podmínku. Mladík prodával mezi lety 2002 a 2003 v ostravské Stodolní ulici drogy. Soud se zabýval i odvoláním tří dalších spoluobžalovaných, těm ale původní tresty potvrdil. Sedmatřicetiletá Renata Mučková, která byla hlavou sítě dealerů, si stejně jako Václav Kočvara odpyká ve vězení čtyři roky. Skupina prodala po republice přes dvacet tisíc tablet extáze a velké množství marihuany.

Žalobce původně poslal před krajský soud deset lidí. Vrchní soud se dnes zabýval případy čtyř z nich. Tři se totiž proti rozsudku krajského soudu odvolali, u čtvrtého podal odvolání státní zástupce. Kromě Procházky ostatním členům gangu zůstal trest stejný.

„V případu Mučkové, Kočvary i Ismeda Demhasaje krajský soud správně dovodil jak otázku viny, tak i trestu. U obžalovaného Procházky s ohledem na jeho zdravotní stav, kdy by v dohledné době nebyl chopen výkonu trestu, jsme dospěli k závěru, že u něj lze ještě působit podmíněným trestem. Uložili jsme mu proto tříletý podmíněný trest se zkušební dobou na pět let,“ uvedl mluvčí soudu Petr Angyalossy. Procházka byl také jediný, který se dnes na invalidním vozíku dostavil k vrchnímu soudu. Zranění si způsobil během vyšetřování, když před policisty vyskočil ze čtvrtého patra a poranil si páteř.

Hlavními dealery drog byli podle obžaloby Kočvara a Mučková, kteří nakoupili nejméně 23.620 kusů tablet extáze, mimo jiné i od Procházky, které následně prodávali se ziskem v různých klubech v Ostravě, Příboru, Brně a na jiných místech. Zásobovali nejméně 24 narkomanů. Obchodovali také s tripy LSD a s marihuanou.

Celý případ policie začala vyšetřovat na základě anonymu. Napsali jej rodiče dětí, které propadly drogám. Kriminalisté na případu pracovali přibližně rok. Konečný zátah provedli v létě 2003. Akce s krycím názvem Stodola zlikvidovala celou síť v čele s hlavní organizátorkou. Podle kriminalistů se takto podařilo zcela ochromit trh s extází v Ostravě.

Na akci pracovalo 60 policistů ze severní a 30 z jižní Moravy. Na rozkrytí větve dodavatelů a distributorů spolupracovali společně s policisty z Belgie a Nizozemska. Právě odtud extáze pocházela.