Návrat do práce pro 650 dlouhodobě nezaměstnaných

Olomouc - Téměř 650 dlouhodobě nezaměstnaných v Olomouckém kraji se zapojilo do projektu Návrat do práce. Podporuje ho evropský sociální fond a je určen především pro lidi s nízkou úrovní vzdělání, kteří díky němu získají praxi a možnost rekvalifikace. Účastníci projektu navíc dostávají příspěvek na dopravu, hlídání dětí nebo stravné.

Projekt Návrat do práce začal v březnu loňského roku a dodnes díky němu našlo práci 240 lidí. Jubilejní stou pracovní smlouvu včera podepsala jednadvacetiletá Kristína Doupalová. Bez práce byla tři měsíce. Projekt si pochvaluje: „Pomohlo mi to v tom, že jsem dokázala kvůli tomu projektu najít zaměstnání jako kadeřnice.“

Projekt Návrat do práce je spolufinancován Evropskou unií a jeho rozpočet je 64 milionů korun. Tyto finance jsou určeny i na odbourávání bariér účastníků. Při hledání práce se totiž lidé často vymlouvají na nedostatek financí spojených s hledáním zaměstnání. „Projekt má velké plus proti podobným projektům v rámci Evropského sociálního fondu, že poskytuje kromě rekvalifikačních a motivačních aktivit i možnost zaměstnání,“ říká ředitel Úřadu práce Přerov Michal Langoš. „Nemají na cestovné, hlídání dětí, hlavně matky po mateřské s malými dětmi – to slýcháváme stále dokola. Takže díky evropským penězům, které jsou podstatně větší, než které může platit úřad práce, se tyto bariéry odbourávají,“ dodává manažer projektu Leopold Podmolík.

Nezaměstnaní se v rámci projektu účastní motivačních programů, rekvalifikačních kurzů nebo poradenství s psychologem. Zaměstnavatelé pak mají možnost vyzkoušet si svoje budoucí pracovníky v rámci bezplatné praxe.

Projekt Návrat do práce v Olomouckém kraji skončí v dubnu příštího roku a práci by díky němu mělo získat více než 800 lidí. Informace o projektu najdou nezaměstnaní na kterémkoli úřadu práce.