O lékařku z Nového Jičína se znovu zajímá policie

Nový Jíčín - Novojičínští policisté znovu vyšetřují místní lékařku Táňu Vávrovou. Dva její pacienti si totiž nezávisle na sobě stěžovali, že minulý týden ordinovala opilá. Vávrová už přitom čelí obvinění z řízení pod vlivem návykové látky a ublížení na zdraví.

Vávrová při autonehodě v březnu těžce zranila pětasedmdesátiletou chodkyni. Poté nabourala stojící vůz. Sama pak skončila se svým automobilem v korytě řeky Jičínky. Ještě před zraněním chodkyně lékařka narazila do vozu městské policie a pak v protisměru projela blízký rondel. Zraněná žena skončila s mnoha zlomeninami v novojičínské nemocnici.

Teď se o Vávrovou zajímá policie znovu. Podle Jiřího Kleina z místního obvodního ředitelství Policie ČR 12. a 13. července dva pacienti oznámili, že vykonává svou činnost pod vlivem alkoholu. Když se na místo dostavili policisté, Vávrová si odmítla nechat provést dechovou i krevní zkoušku. Nakonec se ale podrobila vyšetření v novojičínské nemocnici. Podle informací České televize toto vyšetření potvrdilo, že lékařka požila alkohol. Hrozí jí tak už druhé obvinění z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. „V současné době policie dokumentuje její stav pomocí svědeckých výpovědí a pomocí ošetřených pacientů,” dodává Klein.

Česká lékařská komora žádnou oficiální stížnost zatím neobdržela. I přesto čeká na výsledky policejního vyšetřování. „Sankce jsou různé. Od důtek, pokut, až po vyloučení z komory, které znamená nemožnost práce lékaře na území České republiky,” říká Michal Sojka, vedoucí tiskového oddělení České lékařské komory.

Vyšetřování sledují i krajští úředníci. Podle Hany Buryové, vedoucí oddělení zdravotní péče moravskoslezského kraje, by mohlo mít dopad na lékařčinu bezúhonnost, která je jednou z podmínek provozu nestátního zdravotního oddělení. V tomto kraji zatím žádný lékař s vlastní praxí nepřišel o registraci kvůli alkoholu.