Do Karviné míří nový investor

Karviná - Karviné se opět podaří snížit nezaměstnanost. Na podzim dobudovala druhou část své průmyslové zóny a nyní našla investora, který se v ní usadí. Je jím firma Faurecia. V severomoravském městě plánuje investici kolem 500 milionů korun a v roce 2009 by měla zaměstnat 300 lidí.

Faurecia bude v Karviné vyrábět výfukové systémy. Se svým projektem uspěla mezi pěti zájemci. „Prvním důvodem byla ekonomická stabilita firmy a druhý aspekt byl ten, že zabere zhruba celý prostor,“ objasnil náměstek primátora Karviné Jan Wolf (ČSSD). 

80 procent lidí, které zaměstná, bude pracovat na pozici operátorů poloautomatických svařovacích robotů. V továrně mohou pracovat muži i ženy. „V polovině července zahájíme nábor manažerů a techniků specialistů,“ oznámila personální ředitelka Faurecia ČR Stanislava Stoklasová. 

Významná investice v Karviné má ale i své stinné stránky. Spolu s jejím oznámením firma informovala o uzavření neefektivní výroby potahů na autosedačky v Táboře a v Počátkách. O práci tam přišlo 560 lidí.