V Plzni lidé brojí proti drahé kanalizaci

Plzeň - Desítky let se lidé na Valše u Plzně těšili na kanalizaci, ale teď se bojí toho, že je přípojky zruinují. Nový řad za desítky milionů podle nich vede moc hluboko a obyvatelé plzeňské části Valcha mají strach, že za přípojky zaplatí zbytečně moc peněz.

Podle propočtu běžných nákladů a vzdáleností přípojek vychází cena zhruba na sto tisíc. To je pro obyvatele příliš. „Já ty peníze nemám, když máte osm tisíc měsíčně penze.“ Podle Petra Náhlíka, náměstka plzeňského primátora, geologické podmínky neumožňují vést kanalizaci jinak, než jak je navržena. Potrubí na Valše tak vede extrémně hluboko, kolem šesti metrů pod zemí a někde i níž.

Někteří z obyvatel z důvodu nemalých finančních nákladů proto raději chtějí dát přednost svým starým septikům: „Já se nebudu připojovat za nějaký ukrutný peníze, když Evropská Unie dá peníze jenom na hlavní řad.“ Městský obvod ale hodlá být nekompromisní. Po dokončení kanalizace nechá všechny septiky zrušit. Aby lidé neplatili tolik, pomůže jim alespoň tím, že zaplatí vyvedení přípojek k okraji silnice. I tak si ovšem budou muset především vzdálenější domy na přípojky naspořit poměrně vysoké částky. Zákon lidem totiž využití vybudované kanalizace přímo nařizuje – pokud je to jen trochu technicky možné.

Tajemník třetího městského obvodu Jiří Mužík nevoli obyvatel platit velké peníze za kanalizaci okomentoval slovy: „Nemůžou si představovat, že to bude zadarmo, každá legrace něco stojí.“ Nespokojených lidí je přitom mnohem víc. Stejný problém jako Valcha řeší například i nedaleké Radobyčice.