V Plzni vyrostla nepovolená pláž

Plzeň - Plzeň si neví rady s novou písečnou pláží, která vznikla v centru města. Provozovatel ji postavil bez povolení a v zátopové oblasti. Úředníci teď jednají o tom, jak kuriózní problém vyřeší. Majitel se hájí, že písková pláž není stavba, a proto stavební povolení nepotřebuje. Úředníci namítají, že v zátopových zónách nejsou přípustné ani terénní úpravy.

Pláž je úplně nová a nikdo neví, jestli se dočká i příští sezóny. Provozovatel Roman Bakala tvrdí, že neexistuje jediný důvod proč ji rušit a to i přesto, že leží v zátopové zóně. Všechno vybavení je mobilní, rozebíratelné a nic není pevně spojeno se zemí. Ani bazény: „Jsou nadzemní a během několika hodin jsou rozmontovaný.”

Je tedy pláž stavba nebo není? Vodohospodářský úřad tvrdí, že na tom nezáleží. K porušení vodního zákona došlo tak jako tak. Hana Tajčová z odboru životního prostředí plzeňského magistrátu: „Udělali stavbu v záplavovém prostředí, konkrétně v aktivní zóně, aniž by požádali vodoprávní úřad o povolení a udělení souhlasu.” Michal Řežábek z Povodí Vltavy doplňuje, že v předložené dokumentaci nebyl detailní popis všech zařízení.

„My jsme tuhle činnost ohlásili na místní stavební odbor. Inspirovali jsme se Prahou, kde podobná pláž je. Je 20 centimetrů od Vltavy a my jsme 30 metrů od Úslavy a nejde to, takže budeme bojovat dál,” tvrdí Roman Bakala. Obvod nařídil provozovatelům pláže pozastavení činnosti a ti se odvolali. Teď čekají na výsledek. Hrozí jim až miliónová pokuta a odstranění stavby.

Takhle se k problému vyjádřili samotní návštěvníci pláže: „To by byla velká škoda, kdyby se to rušilo.” „Myslím si, že něco podobného tady rozhodně chybí.”

Podle městského obvodu není možné pláž v zátopové zóně ani do budoucna legalizovat, i když by sem lidé rádi chodili. Petr Janda, tajemník čtvrtého plzeňského obvodu: „Spíš to půjde cestou, která povede k odstranění stavby. Je to mrzuté.”

Doubravecká pláž stála přes milion korun, provozovatelé teď čekají na poslední slovo úřadů.