Domažlické děti mají rekord - nasbíraly 1,3 milionu víček a postavily z nich věž

Domažlice - Hned dva nové rekordy, které budou zapsány v české knize rekordů, vytvořily děti pěti základních škol na Domažlicku. Na náměstí zhotovily kopii 56 metrů vysoké místní věže sestavenou z barevnýchplastových víček od PET lahví. Za 102 minut děti obraz sestavily ze 491.520 kusů víček, celkem jich ale sesbíraly 1,339.391. Celkový počet víček i jejich množství v mozaice jsou dva nové rekordy, řekl Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den, která na rekordy dohlíží.

„Takzvané ekologické rekordy podporujeme velmi rádi, protože povzbuzují lidi například ke třídění odpadů,“ řekl Rafaj. Agentura zaznamenala v minulosti například v roce 2005 v Mladé Boleslavi sestavení mozaiky mapy Země ze 186.545 víček od PET lahví, před dvěma roky zas vznikla na Svitavsku pyramida, na kterou bylo spotřebováno přes 477.000 víček.

„Původně to měl být jen preventivní projekt, ale pak se ukázalo, že má také rozměr ekologický, navíc děti mezi sebou soutěží při sběru a zároveň spolupracují při sestavování obrazu. Je to o toleranci, spolupráci, pochopení,“ řekla autorka projektu, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví domažlické radnice Jana Váchalová. Odhadla, že víček je kolem 2,5 tuny. Soutěž vyhlásila na začátku školního roku, finišovat se začalo až letos.

„Jsem překvapen, kolik víček se nakonec sešlo a jaký má akce úspěch, ještě před čtvrt rokem jsem měl strach, že nebudeme mít dost víček,“ řekl starosta Domažlic Miroslav Mach. Připomněl, že celá akce má i další smysl, neboť děti si uvědomí nutnost třídění odpadů. „Víčka se budou recyklovat a vzniknou z nich dětské prolézačky, navíc za peníze získané jejich odvedením specializované firmě budeme moci podpořit nákup motorové tříkolky pro handicapovanou holčičku,“ doplnil.