Modernizované karlovarské letiště odbaví pasažéry ze Schengenu i mimo něj

Karlovy Vary - První etapa modernizace karlovarského letiště byla ukončena k dnešnímu dni. Letiště upravilo své prostory tak, aby vyhovovaly podmínkám pro oddělené odbavování cestujících ze zemí schengenského prostoru a mimo něj. Rekonstrukce stála 51 milionů korun, letiště bude s další výstavbou pokračovat až do dubna příštího roku, kdy by měly být jeho prostory zcela zmodernizovány. Nová stavba bude připomínat trup letadla.

Během první etapy byla rozšířena odbavovací hala, ve druhé fázi vznikne nová moderní přístavba, která umožní odbavení až půl milionu pasažérů ročně a vůbec poprvé bude možné vypravit z Karlových Varů až čtyři letadla najednou. Počet lidí, kteří místní letiště využívají, každoročně stoupá, přestože pravidelné lety spojují město jen s Moskvou a Petrohradem. K dopravě ho ale stále častěji a především v letních měsících využívají cestovní kanceláře.

Nový odbavovací terminál je pro další rozvoj letiště klíčový, jeho vedení usiluje o napojení například na německý Frankfurt a další důležité letecké křižovatky. Karlovarské letiště je teprve jedno z pěti, které odbavovací podmínky po vstupu do Schengenu splňuje. Dalších jedenáct mezinárodních českých letišť bude situaci řešit úpravou letového plánu, aby se pasažéři do Schengenu a mimo Schengen při odbavení nepotkávali současně.

Do rozvoje letiště investoval už Karlovarský kraj s využitím evropských dotací přes 146 milionů korun, za které rozšířil ranvej a zabezpečovací zařízení. Dalších zhruba 51 milionů korun stála rekonstrukce staré odbavovací haly. Přístavba nového odbavovacího terminálu přijde asi na 98 milionů korun.

Karlovarské letiště
Zdroj: ČT24