Barokní perla Valeč se chystá nabrat nový turistický dech

Valeč (Karlovarsko) - Starobylá Valeč u Karlových Varů chce přilákat více turistů. Rozhodně si je díky své romantice a převážně barokním památkám zaslouží. Říká se, že Valeč má největší koncentraci památek v  Čechách po Praze. Navíc nabízí díky poloze na okraji bývalého vojenského prostoru i krásnou nedotčenou přírodu. Většina hlavních památkových lákadel je však ve špatném stavu a veřejnosti nepřístupných. .

Valečské radnici se zatím postupně daří památky opravovat a zpřístupňovat. Důkazem je původně gotický kostel sv. Jana Křtitele: patří sice katolické církvi, obec však peníze na jeho opravu získala z dotací a od německých rodáků. Stejnou cestou se podařilo obnovit dům zámeckých kaplanů a bývalý hospic.

Valeč otevřela i vlastní muzeum - využila přitom prostor zaniklého nákupního centra. „Drtivá většina exponátů je zapůjčena ze soukromých zdrojů,“ říká k muzeu starosta Josef Kubař. Jiří Klsák z karlovarského krajského muzea vyzdvihuje zvláště jedinečnou souhru historických slohů, kterými se Valeč může pyšnit. Najdeme zde významné zástupce od gotiky po 19. století.

Nejpalčivějším problémem valečských je nyní zdejší zámek. Památka zmiňovaná ve většině evropských katalogů je nyní v rukách státu. Roku 1976 vyhořel a jeho opravu Národní památkový ústav neúnosně protahuje. Sliboval zpřístupnění v roce 2004, dnes však ředitel regionálního odboru nedokáže - s odkázáním na složitost oprav - potvrdit ani termín 2015. Podařilo se alespoň zpřístupnit část rozsáhlých zahrad, podle starosty Kubaře však turisté Valeč bez zámku nedocení tak, jak by si zasloužila.