Zástupci Národní gardy chtějí jednat o bezpečí žáků v Drahovicích

Karlovy Vary - Zástupci Národní gardy, kterou pomohla založit Národní strana, chtějí jednat v Karlových Varech o bezpečí žáků základní školy v Drahovicích. Rodiče místních žáků si totiž stěžovali, že děti před školou napadají Romové z nedaleké ubytovny. Nejméně dva případy napadení vyšetřuje policie. Někteří Romové označili návštěvu zástupců Národní gardy v Karlových Varech za provokaci a pobouřil je také obsah novin, které gardisté rozdávali.

Zástupci Národní gardy hovoří o tom, že je situace vážná, protože ji policisté ani zástupci magistrátu neřeší. „Dochází zde bohužel k napadání dětí dětmi, dokonce se zbraní v ruce, což je něco nemyslitelného,“ říká zemský velitel Národní gardy Michal Kubík. Mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta však nařčení odmítá. Podle něj kriminalisté pracují na dvou případech: „Veškerá oznámení jsou policií prověřována. Policie společně se strážníky městské policie dohlíží na bezpečnost dětí.“

Pokud se útoky před školou budou opakovat, Národní garda k ní prý pošle své lidi. „Jsme schopni tam udělat nějakou hlídkovou činnost, v době, kdy jdou děti do školy nebo ze školy,“ potvrzuje náčelník krušnohorské divize Národní gardy Martin Novotný, podle kterého již výcvik mužů, kteří budou na Karlovarsku sloužit, odstartoval.

V březnu letošního roku napadla skupina mladých násilníků dva žáky drahovické základní školy. Sebrali jim boty a brusle a surově je zbili. Podle svědků násilníci jednoho z žáků kopali do rukou a do břicha. Policie tehdy útočníky chytla, ale podrobnosti odmítla sdělit s odůvodněním, že jim ještě nebylo patnáct let. Podle mluvčího národní gardy Pavla Sedláčka následovaly nejméně dva podobné případy.