Turistům se otevře další část Brd

Míšov (Plzeňsko) - Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes ve vojenském prostoru Brdy slavnostně zpřístupnila veřejnosti další cesty. Turisté a cyklisté se od 1. června poprvé dostanou například k Padrťským rybníkům nedaleko Míšova na Plzeňsku. Zpřístupnění této atraktivní lokality pro turistiku po armádě požadovali starostové okolních obcí už delší dobu. Turisté se nyní budou moci o víkendech a státních svátcích vydat na dalších 37 kilometrů cyklotras. Loni armáda v prostoru zpřístupnila území o rozloze 37 kilometrů čtverečných, 27 kilometrů komunikací a 36 kilometrů turistických stezek a cyklotras.

Padrťské rybníky jsou také nedaleko kóty 718, kde má být umístěný americký radar, do blízkosti kóty ale stezky zpřístupněné nejsou.

S otevřením dalšího území se v prostoru zatím v tuto chvíli nepočítá, řekla Parkanová. Brdy se staly nejvíce zpřístupněným vojenským prostorem v ČR, turisté mají přístup do pětiny rozlohy újezdu. „Je to dostatečné množství na to, aby civilní občané měli možnost si užít této krásné přírody, a zároveň, aby se dosáhlo vzájemné symbiózy. Toto území je určeno k výcviku vojsk - jsou tu dělostřelecké plochy, armáda cvičit musí,“ řekla Parkanová. Upozornila, že pohyb v území je možný jen ve vyčleněné době a na vyznačeném území. V prostoru je nevybuchlá munice a každý, kdo nedodržuje řád, riskuje život. Zpřístupněné stezky armáda od munice vyčistila a jsou bezpečné.

Na hrázi Padrťského rybníka chtěli na Parkanovou čekat s transparentem aktivisté hnutí Greenpeace, kteří kvůli nesouhlasu s postavením amerického radaru v Brdech už víc než měsíc kótu blokují. Už dříve ji pozvali na návštěvu kóty, ona to ale odmítla. Aktivistu, který ráno na hrázi vylezl na strom, vojenská policie sundala, řekl ředitel Greenpeace Jiří Tutter. „Sundali ho ze stromu dost riskantním způsobem, protože ho na stromě svázali, dali mu pouta, ze stromu ho pustili dolů a odvezli ho na policejní stanici,“ popsal. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka vojenská policie skutečně na místě zasáhla. Akce nebyla dnes určená pro veřejnost, ale pro zvané hosty. „Součástí bezpečnostních opatření bylo, že se nemohl účastnit nikdo bez pozvánky. Dvě osoby byly na místě neoprávněně, a protože neuposlechly výzvy, aby místo opustily, dávno před začátkem oficiální akce byly zadrženy,“ popsal mluvčí.

Bezpečnostní opatření byla nejen kvůli Parkanové, ale také kvůli americkému velvyslanci Richardu Graberovi, který sem přišel se synem Scottem. „Slíbil jsem před časem místním, že až se bude toto krásné místo otevírat, určitě sem s rodinou přijdeme,“ řekl Graber viditelně zklamaný, že nemá kolo. „Určitě se sem ještě vypravíme na kolech, je tu krásná příroda a těším se, že si ji užiji i mimo práci, jen tak se tu projet,“ řekl.

Ačkoliv je místo poblíž plánovaného radaru, předpokládá, že dnes otevřené území kolem rybníků zůstane pro veřejnost otevřené i dál. „Možná víc, než kdy předtím,“ poznamenal. Věří také, že časem lidé pochopí, že radar je potřeba pro budoucí bezpečnost. Je také přesvědčen, že lidé Američany v Brdech přijmou, až se ujistí, že se chovají dobře k přírodě, krajině i lidem, až se ukáže, že jsou dobří sousedé a důležitá součást místní ekonomiky.

Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka se s dalším zpřístupněním pro veřejnost nepočítá momentálně ani v jiných vojenských újezdech. Armáda pouze jedná s Jihočeským krajem o předání poměrně velké části území kraji. „Diskutuje se o všech vojenských prostorech, kde by se daly zpřístupnit území, ale zatím to není na pořadu dne,“ doplnil. I přes nekázeň některých turistů, kteří občas opouštějí povolené území a také odhazují odpadky, prý armáda žádné vážné problémy s turisty v brdském prostoru neměla.

Vojenský areál Brdy
Zdroj: ČT24