Firmy na Karlovarsku čelí podezření z korupce

Karlovy Vary - Zastupitel Jiří Kotek (ODA – SNK ED) z Karlových Varů čelí dvěma trestním oznámením. Podaly je na něj soukromé firmy, protože zastupitel veřejně mluví o tom, že firmy mají podíl na korumpování některých členů zastupitelstva.

Pražská firma Stone Block dostala zakázku na losování závěrečných kol ve výběrovém řízení na dodavatele karlovarské multifunkční arény. Podle Kotka si počínala tak nestandardně, že to vyvolalo pochybnosti o regulérnosti výběrového řízení. Opoziční zastupitel dal médiím video záznam, který přiložila Stone Block jako dokumentaci k losování. V rubrikách absurdit se stal hitem světových internetových portálů a televizních pořadů. Firma se obrátila na státní zastupitelství s tím, že Kotek porušil autorská práva k videu.

Zdenka Papežová, mluvčí Okresního ředitelství Policie České republiky v Karlových Varech, se vyjádřila takto: „Věc je zatím ve stadiu prošetřování a v zájmu zachování objektivity proto nebudeme sdělovat další informace.” Mluvčí karlovarského magistrátu, Jakub Kaválek, ujistil veřejnost, že s tím město nemá nic společného a že se jedná o aktivitu soukromé společnosti.

Zastupitel Kotek půjde na policejní výslech s právníkem Transparency International, která má dlouhodobý zájem o činnost karlovarské radnice. Tuto skutečnost potvrdil advokát Petr Prchal. Právní pomoc nabízí Transparency International Kotkovi také u trestního oznámení od karlovarské firmy Slot Game. Ta se cítí poškozená za to, že zastupitel zpochybnil v tisku regulérnost výběrového řízení, po kterém mu magistrát prodal jeden dům.