Karlovy Vary prodají Císařské lázně kraji

Karlovy Vary - Karlovy Vary prodají historický dům Císařských Lázní. Za šest a půl milionu korun, tedy jedno procento z odhadované ceny, ho získá Karlovarský kraj. Musí ale investovat do jeho rekonstrukce 725 milionů korun. Prodej zatím schválila rada města.

Kraj slíbil na rekonstrukci památkově chráněné budovy získat z evropských fondů minimálně půl miliardy korun a zbytek investice financovat z vlastních zdrojů.

„Smlouva obsahuje řadu pojistek, aby nemohla být budova převedena někomu jinému. Město bude mít předkupní právo, bez souhlasu města nebude také možné na objekt vzít například zástavní právo nebo jiná břemena,“ popsala primátorka Karlových Varů Vlková. Jak připomněla, už několik volebních období se město snažilo najít vhodné využití chátrajících lázní. Hlavním cílem, na kterém dosud všechny podněty selhaly, bylo ale garantované veřejné využití Císařských lázní.

Pojistku má ve smlouvě i kraj. „Protože při získávání evropský dotací jde o soutěž a může se stát, že půl miliardy nezískáme, je ve smlouvě podmínka, že pokud dotaci nezískáme, objekt se za stejných podmínek převede zpět na město,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel.

Magistrát dostal kromě nabídky kraje ještě jednu nabídku. Soukromá firma Montecano Consulting nabídla městu 200 milionů korun, nabídka ale neodpovídala představám radnice.

V Císařských lázních chce kraj vybudovat novou, reprezentativní expozici krajského muzea, společné krajské a městské infocentrum a víceúčelový sál pro 500 lidí. Zachovány mají být samotné lázně i Zanderův sál. U budovy lázní vznikne také zázemí pro karlovarský symfonický orchestr.

Dohodu obou stran musí ještě tento měsíc schválit zastupitelé kraje i města. Podle Vlkové už byla smlouva předjednána v politických klubech městského zastupitelstva. Podobně i hejtman Pavel dnes řekl, že záměr podporují i koaliční partneři ODS v krajském zastupitelstvu z ČSSD. Ani po volbách by se tak na dohodě nemělo podle obou nic měnit.