Dočká se nemocnice v Mariánských Lázních rekonstrukce?

Mariánské Lázně - Mariánské Lázně mají jedinou městskou nemocnici v Karlovarském kraji. Od roku 2000 ji spravuje soukromá společnost s německým kapitálem Mediterra. Ta se před třemi lety s městem dohodla, že zaplatí rekonstrukci, kterou nemocnice nutně potřebuje. Za to má získat v zařízení většinový podíl. Nemocnice však zatím na modernizaci marně čeká. Město teď proto uvažuje, že opravy zaplatí ze svého rozpočtu a poté najde nového správce.

Podle původní dohody měla firma kromě opravy stávající budovy také postavit nový pavilon za téměř 120 miliónů korun. Starosta Mariánských Lázní Zbyněk Král (ODS) zdůrazňuje, že k naplnění této smlouvy nikdy nedošlo. Město od ní tedy může odstoupit a díky velmi dobrým výsledkům nemocnice, a tedy jejím dostatečným zdrojům finančních prostředků, může začít s rekonstrukcí v omezené míře samo.

Podle jednatele Mediterry Manfreda Riegera nechce společnost investovat najednou, ale krok za krokem. Problémem prý nejsou finance, ale chybějící medicínský koncept. Avšak ředitel nemocnice Jiří Jestřábek představu o uspořádání oddělení po modernizaci má. Nová přístavba by měla obsahovat chirurgii a urologii, ve staré budově by měla fungovat interna a následná péče.

O tom jestli město smlouvu vypoví a bude hledat nového partnera na provozování nemocnice rozhodnou zastupitelé v červnu. Společnost Mediterra se ale nevzdává a chce radnici předložit novou nabídku.