V chudobínském kostele hořelo

Chudobín (Olomoucko) - Dramatickou noc zažili občané Chudobína na Olomoucku. V místním kostele svatého Františka vypukl požár, který likvidovalo pět jednotek hasičů. Podle jejich vyjádření lze mluvit v tomto případě o velkém štěstí. Požár, který vznikl v místnosti nad sakristií, totiž nezasáhnul střechu a tím bezprostředně neohrozil objekt kostela jako takový. Podle policie nešlo o úmyslné založení.

Včerejší mše v chudobínském římskokatolickém kostele proběhla jako obvykle. Když se o půl šesté večer rozcházeli věřící lidé ze mše, bylo ještě vše v pořádku. Ale několik desítek minut poté začalo v místnosti nad sakristií hořet. Při příjezdu zjistili hasiči, že plameny už zachvátily místnost a bezprostředně ohrožují střechu kostela. „Museli jsme rozřezat ohořelé trámy pomocí motorové pily,“ popsal zásah velitel Hasičského záchranného sboru Olomouc Václav Chytil.  

Na základě prvních odhadů nejsou škody naštěstí příliš velké. Oheň zničil stropní konstrukci místnosti, dřevěné skříně, ornáty a okno. Vyšetřovatel zatím vyčíslil škodu na tři sta tisíc korun.  Podle hasičů však rozhodovala doslova každá minuta. „Kdybychom přijeli asi o deset minut později, tak už by hořela celá střecha,“ je přesvědčen Václav Chytil. „Ta místnost byla nově opravena, ale teď je úplně zničená,“ dodává farář Josef Trtík.  

Do sakristie se podle zjištění policie žádný žhář nevloupal. Okno je za mříží a dveře byly neporušené. Odpoledne se ale přes část obce přehnala bouřka. V Chudobíně jsou jen několik metrů od sebe hned tři kostely - husitský, pravoslavný i římskokatolický. Všechny založil jeden farář.