Ostrava si významného architekta Wunibalda Deiningera neváží

Ostrava - V Ostravském muzeu je na výstavě o autorovi bývalého ostravského hotelu Palace Wunibaldu Deiningerovi možné zjistit, jak to vypadá, když si město svého významného architekta váží. Ze Salzburgu, kde postavil své nejvýznamnější stavby, zapůjčilo výstavu tamní muzeum.

Přestože rafinovaná lenoška nebo křesílko potažené modrým sametem na výstavě doslova láká k sednutí, vyzkoušet si oba kusy, navržené Wunibaldem Deiningerem, není možné. Servírovat pokrmy z jeho příborníku musí být rozkoš, i kdyby šlo o pouhý chleba s máslem. Ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová uvedla, že nábytek patřil do dámského budoáru doktorky Ilsy Sprenger, která si jej velice cenila a díky tomu jsou veškeré potahy původní. Majitelka darovala nábytek Salzburskému muzeu, které expozici věnovanou architektu a designérovi momentálně zapůjčilo do Ostravy. Deiningerovým muzeem je i samotné město Salzburg, milovník architektury se může procházet od obytných domů k vilám, k budově záchranné služby nebo policejním kasárnám. Jiřina Kábrtová si v Salzburgu prohlédla místní tiskárnu, která je jednou z jeho nejvýznamnějších staveb. Budova působí opravdu monumentálním dojmem a je krásně zrestaurovaná.

I v Salzburgu sice některé stavby utrpěly pozdějšími přestavbami, ale s Moravskou Ostravou, kde na počátku 20. století navrhl čtyři významné budovy, situaci srovnat nelze. Hotel Palace, dříve National, spojený s bývalým obytným domem a kavárnou na nároží byl necitlivě přestavěn v šedesátých letech, brzy půjde k zemi a developer na jeho místě postaví nový hotel. Moravskoostravská obchodní a živnostenská banka naproti přes ulici je roky prázdná a nevyužitá, na střeše vyrašily břízky. Po lékárně na náměstí nezbylo ani stopy. Daří se jen jediné budově, kterou Deininger pro Ostravu navrhl. Každý si vybaví dům na rohu Masarykova náměstí, kde ředitelka Kábrtová pamatuje knihkupectví, obchod se suvenýry a dnes zde prodávají brýle.

Z porovnání se Salzburgem vyplývá, že Ostrava si staveb významného architekta Wunibalda Deiningera příliš neváží.