Majetková přiznání politiků provázejí stále nejasnosti

Karlovy Vary - Zmatky v majetkových přiznáních se dějí i přes fakt, že zveřejňovat informace politikům nařizuje zákon o střetu zájmů. Zastupitelé Karlových Varů ale tvrdí, že formuláře, které vyplňují, jsou nepřehledné a majetkové poměry se z nich stejně nedají vyčíst. Ministerstvo spravedlnosti takový výklad odmítá.

Majetková přiznání politiků jsou veřejná hlavně kvůli zajištění nezávislosti a zamezení korupce. Představitelé měst vyplňují do prohlášení údaje o podnikání, výdělcích a půjčkách. „Zákon je poměrně bezzubý a impotentní v tom, kam dosáhne. Poskytuje jen nevěrohodný výsek z nějaké majetkové situace onoho dotyčného zastupitele nebo veřejného činitele,“ míní karlovarský opoziční zastupitel Jiří Knotek.

Radní Martin Zeman podniká, majetkových přiznání už podával několik. „Kdo by hypoteticky přišel k nějakému majetku nečestnou cestou, velice jednoduše se vyhne odpovědi, která je v prohlášení očekávána,“ tvrdí Zeman.

Primátorka Karlových Varů Veronika Vlková tvrdí, že požadavky ve formulářích jsou nejasné. S tím ale nesouhlasí ministerstvo spravedlnosti. Podle něj jsou formuláře přehledné a další návody na vyplnění prý nejsou potřeba. Podle Jitky Zinke z ministerstva spravedlnosti začíná platit novela zákona o střetu zájmů. Ministerstvo k ní zatím žádné připomínky nezaznamenalo.

Podle poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřicha Kužílka je stejně důležité, aby měla veřejnost přístup k informacím o veřejných zakázkách a dalších rozhodnutích politiků. Majetková přiznání by měli starostové, jejich zástupci i radní odevzdat nejpozději do konce června.