Na Ostravsku roste počet tzv. garážových realitních makléřů

Ostravsko - Makléři lákají lidi na nižší provize za zprostředkování obchodu nebo na platby ihned na ruku. S realitními kancelářemi přibývá ale také špatných zkušeností. Podle komory realitních kanceláří je na vině příliš měkký zákon - realitním makléřem může být každý.

Paní Martina prodávala přes realitní kancelář byt ve Frýdku-Místku, přičemž kupující zaplatil, ale ona peníze nedostala. Sdělila, že osoba pověřená vyplácením ji naprosto ignorovala. Peníze dostala až poté, co podala na realitní kancelář FM Reality žalobu. Jednatel kanceláře uvedl, že paní nedoložila plnou moc. Vyjádření na kameru odmítl.

Komora realitních kanceláří potvrzuje, že neseriózních makléřů přibývá. Klienty lákají především na nižší provizi za zprostředkování. Prezident České komory realitních kanceláří Bedřich Skalický se nechal slyšet, že jde většinou o kanceláře, kde pracuje jedna nebo dvě osoby, které slíbí klientovi něco, co nemohou dodržet. Dochází pak k tomu, že klient nemá ani peníze ani nemovitost.

Stěžují si i velké realitní kanceláře. „Pro nás není hlavní věcí, že nám v obchodování uberou 20-30 % trhu, ale to, že kazí jméno všem ostatním,“ vyjádřil se Robert Švec z ostravské realitní společnosti. Realitní kanceláře v Moravskoslezském kraji rostou jako houby po dešti. Podle databáze informační agentury ČEKIA jich je v kraji více než 600. Podle komory by realitní trh potřeboval přísnější pravidla. Tento záměr vysvětlil Bedřich Skalický tím, že v současnosti může vykonávat realitní činnost každý.