Národní garda u školy v Karlových Varech situaci spíše zkomplikovala

Karlovy Vary - Hlídky Národní gardy, které držely dohled u Základní školy J. A. Komenského v Karlových Varech-Drahovicích, své činnosti nechaly s koncem školního roku. Atmosféru ale přítomnost Národní gardy spíše vyhrotila, než uklidnila. O smyslu hlídkujících gardistů pochybuje i primátorka Veronika Vlková: "Já si myslím, že to bylo o jiném záměru, než o faktické chuti pomoci."

Dvě hlídky Národní gardy zřídila nacionalistická Národní strana na konci školního roku, aby střežily bezpečí školáků, kteří jsou prý opakovaně napadáni gangem romských dětí. „Pokud je mi známo, tak gardy už nehlídkují. Žádné bližší informace ale od gardy nemáme. Přestože na území města chvíli působily, tak oficielní informace k městu z jejich strany nedorazily,“ říká k tomu Vlková a pokračuje: „Jejich aktivity jsou pro mne velice nečitelné, netransparentní a zavádějící.“

Národní garda spíše přilila olej do ohně, než že by pomohla. Kvůli jejím hlídkujícím příslušníkům totiž odešlo ze školy ze strachu několik romských studentů. Jakým způsobem na to škola zareaguje, se ukáže až v září. Garda také mohli komplikovat práci policie, která se pokoušela dopadnout pachatele útoků při činu, aby je mohla usvědčit. Totožnost mladých násilníků, kteří ostatní děti několikrát napadli, není zatím známa.