V přehradě Skalka u Chebu se rozbujely toxické sinice

Cheb - Hygienici opět vydali STOP koupání v přehradě Skalka u Chebu. Důvod znají všichni: rozbujení toxických sinic. Zákaz se opakuje mnoho sezon po sobě a diskuse, jak se sinic zbavit, zde trvá již dvanáct let. Pomoc nabízí i místní vynálezce, úřady však zatím váhají.

Rozbujelé sinice, kterým tady říkají špenát, vyhání rekreanty z tábořišť a kempů, vadí chatařům i chalupářům. Sezona už pátým rokem nevyšla, uvedl správce jednoho z kempů Bedřich Slach. S řešením přichází vynálezce Josef Kovář, už léta nabízí státnímu podniku Povodí Ohře chemické ošetření. Přišlo by řádově na statisíce, respektive milióny korun. Zaplatit ho svého času chtěli každý rok místní podnikatelé, Povodí Ohře je proti. Tiskový mluvčí společnosti Jan Svejkovský vysvětlil, že chtějí předejít zanášení cizorodých látek do přírodního prostředí. Vynálezce Kovář však protestuje, stávající technologie je podle něj adekvátní technologii, která se používá v medicíně a bazénech a vnos cizorodých látek je v podstatě neměřitelný. Povodí Ohře však preferuje, aby se živiny, na kterých jsou sinice závislé, do řeky nedostávaly.

Státní podnik Povodí Ohře navázal kontakt s úřady v Německu, předpokládá totiž, že nečistoty se do Skalky dostávají po řece Ohři. V poslední době se mluví o vybudování přítokové nádrže s kořenovou čističkou za stamilióny a o dalších opatřeních. Zatím se obě strany dohodly na tak zvaných mezokosmových pokusech. Ty spočívají v tom, že na malých plochách v několika izolovaných sekcích se na Skalce budou testovat několik způsobů likvidace sinic různými látkami. Rozpočet je zatím 200 tisíc eur. Josef Kovář dodal, že pokusy by neměly být překážkou pro to, aby se jezero vrátilo původnímu poslání, ale starosta Chebu Jan Svoboda má jasno. Nelze dlouho zvažovat, co je zda je výhodnější, důležité jsou především výsledky.

O mezokosmové pokusy, o kterých se jedná již asi rok, začnou na podzim. Budou trvat dva roky a potom se rozhodne o dalším postupu.