Defibrilátory vracejí život lidem se srdeční zástavou

Hradec Králové - Nevšední projekt na záchranu lidských životů realizují lékaři broumovské nemocnice. V rámci Královéhradeckého kraje vyškolili již dvě stě dobrovolníků v zacházení s automatickými defibrilátory. Tyto přístroje plánují rozmístit na přístupných místech, kde je velká koncentrace lidí. Tento projekt je i velkou šancí pro lidi se zástavou srdce. S těmito moderními přenosnými přístroji, které pomáhají oživit pacienta se srdeční zástavou, jsou totiž schopni pracovat i laici.

Na královéhradeckém nábřeží leží tělo s příznaky zástavy srdce. Tentokrát je to ale naštěstí pouze figurína. Do situace, kdy bude potřeba skutečná pomoc, se ale může dostat každý. A o budoucnosti zachraňovaného člověka pak rozhodují minuty. „Z těch lidí, co byli resuscitováni, sedm procent přežívá. To je velmi malé číslo a my bychom chtěli toto číslo určitě zvýšit,“ vysvětluje manažerka projektu MUDr. Tereza Švarcová.

Velkým pomocníkem při zástavě srdce je přenosný defibrilátor, který správný srdeční rytmus obnoví prostřednictvím elektrického výboje. Tým lékařů v Královéhradeckém kraji pracuje na tom, aby tyto přístroje byly všude, kde je větší koncentrace lidí. „Přístroje jsou koncipovány tak, že jsou určeny hlavně pro léky. Na laikovi je jen to, aby o tom přístroji věděl, že se na tom místě nachází, aby ho uměl otevřít a nechal přístroj dělat, co umí,“ říká lékařka Zuzana Turčíková. „Pokud zahájíme defibrilaci do minuty od oběhové zástavy, tak je úspěšnost na záchranu života devadesát procent, do tří minut sedmdesát procent,“ líčí úspěšnost včasného nasazení přístroje Tereza Švarcová.  

Lékaři proškolili v oživování přes dvě stě žen a mužů. Ti budou získané poznatky předávat dál - na úřadech i v domovech důchodců. „Chceme poukázat i na to, že použití automatických defibrilátorů je jednoduché,“ odkrývá další smysl projektu Zuzana Turčíková.  

Na téměř dvoumilionový rozpočet projektu přispěl stát i evropský sociální fond.