V Mariánských lázních se bude opět závodit

Mariánské Lázně - Do Mariánských Lázní se po devíti letech vrací závod mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. Sportovnímu areálu přitom ještě nedávno hrozilo, že zanikne. Radnice si od závodů slibuje, že do města přilákají turisty podobně, jako tomu bylo v 80. letech, kdy stadion prožíval nejslavnější léta. Provoz dráhy se tehdy musel přerušit z ekonomických důvodů.

Kilometr dlouhý písčitý ovál v Mariánských Lázních patří od počátku 90. let tělovýchovné jednotě. Ta dráhu pronajímá místnímu automotoklubu. V minulosti se ale objevily snahy o zrušení dráhy. Vlastník chtěl část pozemků prodat, aby získal peníze pro další investice. „Podle mé představy by měl být využívaný ke sportování celého města, ne jen dvakrát za rok na závody motorek,” tvrdí Jan Fišák, předseda TJ Lokomotiva Mariánské Lázně.

Za motoklubem ale stojí současné vedení města. Územní plán navíc nepočítá s jakoukoli výstavbou.

„Je to zas tak významná stavba a stála už tolik peněz, že by byla opravdu škoda se jí zbavit,” myslí si místostarosta Mariánských Lázní Jiří Chval (ODS). Organizátorům plochodrážních závodů se teď podařilo přesvědčit vedení světového šampionátu, aby jim udělilo licenci. „Bylo nutné vyměnit 650 metrů bariér, kompletní ochranou zónu v délce 1100 metrů a navezlo se 400 tun nového speciálního písku,” udává Miroslav Musil, předseda Automotoklubu Mariánské Lázně. Návrat světového šampionátu vítají i samotní závodníci. „Mariánskolázeňská dráha je nejlepší v Evropě,” tvrdí karlovarský plochodrážník Jaroslav Pták.

Na ploché dráze se od roku 1958 odjelo 26 závodů mistrovství světa, z toho sedmkrát finálový závod.Tehdejší návštěvnost dosahovala až 20 tisíc lidí. Čtvrtfinálový závod mistrovství světa se v lázních uskuteční v neděli 6. května, o den dříve se tu pojede mezinárodní mistrovství České republiky.