Aliance Zákon 18 zkoumá v Karlovarském kraji porušování zákonů

Karlovy Vary - Prodejci tabákových výrobků v Karlovarském kraji porušují zákony, většinou nekontrolují, zda si tabákové produkty náhodou nekupuje osoba mladší než 18 let. Přišlo se na to během kontrolních nákupů cigaret, které v kraji provedla Aliance Zákon 18, která usiluje o přísné dodržování věkového limitu.

Kontrolní nákupy cigaret provedli zástupci Aliance v Karlovarském kraji v červnu, celkem navštívili 130 novinových stánků, obchodů a čerpacích stanic. Celkem 85 prodejců cigarety mladým lidem prodalo, bez zjišťování věku nakupujícího. Mluvčí Aliance Zákon 18 Jindřich Vaněk konstatoval, že tito obchodníci vědomě přestupují zákon, protože podle výzkumu agentury STEM o svých povinnostech všichni prodejci tabákových výrobků dobře vědí.

Cigarety při kontrolní akci nakupují dobrovolníci nad 18 let, kteří ale svým vzhledem a chováním vzbuzují mladší dojem. Jindřich Vaněk vysvětlil, že nemohou nikoho mladistvého nutit, aby o své újmě tabákové výrobky nakupoval. S jednou z figurantek se v Karlových Varech vydala nakoupit cigarety i Česká televize. V kamenném obchodu figurantka pro kontrolní nákup Hana Kötelešová neuspěla, cigarety by dostala, ale až po předložení občanského průkazu. Trafikantka o pokutu nestojí, proto věk nakupujících opravdu vždy kontroluje. Při druhém nákupu v novinovém stánku neměla Hana Kötelešová problémy, cigarety by dostala. Podle prodavačky děvče vypadalo starší 18 let, takže ji nekontrolovala.

Při porušení zákona, který chrání mladistvé před tabákovými výrobky, hrozí prodejcům pokuta 50 tisíc nebo půl milionu korun. Policisté ale podle něj většinou nepostupují. Podle Jindřicha Vaňka z Aliance Zákon 18 se uchylují v praxi k tomu, že na místě udělí blokovou pokutu tisíc korun, je to jednodušší. Velitel Městské policie Chodov Josef Kertézs dodal, že takové prokazování je nesmírně těžké, uniformovaná policie je v podstatě zcela zbytečná, pokud nemá přímý důkaz.

O častějším využití zákona, který umožňuje tvrdší postih prodejců cigaret, chce Aliance Zákon 18 přesvědčit zástupce policie a úřadů i v dalších krajích.