Jáchymov je opět bez starosty

Jáchymov (Karlovarsko) - Už potřetí v krátké době by se měl v Jáchymově změnit starosta. Toho současného v pátek odvolali zastupitelé, starosta však krok považuje za nelegitimní. Jako důvod k odvolání zastupitelé uvádějí jeho celkový nezájem o chod města. Vyvrcholila tím půl roku trvající krize na radnici. Nový starosta zatím nebyl zvolen.

Pro odvolání starosty Jaroslava Vondráčka hlasovalo třináct z patnácti zastupitelů. Starosta tvrdí, že o jednání, na kterém se o jeho odvolání hlasovalo, vůbec nevěděl. Je proto přesvědčen, že místostarosta svolal zastupitele v rozporu se zákonem, a odvolání tak pokládá za neplatné. „Nepovažuji to za legitimní krok, dnes jsem dal podnět k přezkoumání postupu a žádost o vydání stanoviska ministerstvo vnitra,“ řekl odvolaný starosta Jaroslav Vondráček.

„Toto kategoricky odmítám, na úřad byla podána žádost šesti zastupitelů o svolání zastupitelstva, pan starosta byl na řádné dovolené,“ reagoval místostarosta Bronislav Grulich. O situaci teď oba muži jednají s právníky. Vondráček svolal další mimořádné jednání zastupitelstva na 4. srpna. Podle Grulicha však není jasné, zda s ohledem na starostovo odvolání zastupitelstvo proběhne.

Jáchymovská radnice chce vyměnit starostu už potřetí od roku 2005. Tehdy byla odvolána z funkce bývalá starostka Fiedlerová, o rok později dalšímu pokusu o odvolání čelil starosta Kuneš. Situací ve městě se zabývá i Krajský úřad. „Není časté měnit uprostřed volebního období starostu zastupitelstvem, je to ale zákonné, je důležité, aby to proběhlo v souladu se zákonem o obcích,“ vyjádřil se ředitel Krajského úřadu Roman Rokůsek. 

Odvolaný starosta i současný místostarosta kandidovali společně za sdružení Naděje pro Jáchymov. To se ale rozpadlo a to je podle některých zastupitelů příčinou současné krize na radnici.