Sokolov má vlastní vysokorychlostní internet

Sokolov - Sokolov má vlastní vysokorychlostní internetovou síť. Radnice ji pořídila za 17 miliónů korun z evropských dotací. Občané, ale i instituce se za 450 korun měsíčně připojí nejen k internetu, ale ještě ušetří za telefonování.

Na sokolovském náměstí se objevila velká obrazovka. Bude přenášet mimo jiné zajímavá sportovní utkání. Hlavně na ní ovšem běží městské internetové noviny. To má být největší lákadlo k připojení na síť. „Přihlásilo se už přes 200 domácností, další zájemci musí zatím kvůli vysokému zájmu počkat 14 dní. Připojeno je také přes 90 procent městských organizací,” říká Tomáš Kábrt ze sokolovských Elektronických novin.

Radnice chce také lidem zprostředkovat informace. Internet jim prý ušetří čas, peníze a mnohdy zbytečnou cestu na úřady. „Cílem je, aby občané co možná nejméně museli chodit na úřady - to znamená, že si tam nejenom vyzvednou formulář, ale budou moci přes internet komunikovat i s městskými úředníky,” vysvětluje místostarosta města Jaromír Dvořák.

Úřady a instituce města už využívají také možnost mezi sebou po sítí zdarma telefonovat. Pořízení internetového telefonu přijde na necelou tisícikorunu. „Od května chceme tuto službu nabídnout i občanům, s tím, že bude možnost telefonovat i do normální telefonní sítě. Bude tedy možné zrušit měsíční paušály na pevné linky,” dodává Tomáš Kábrt.

Sokolovská radnice také jedná s Českou televizí o připojení své informační sítě na budoucí digitální teletext.