U karlovarské Vřídelní kolonády se má stavět luxusní hotel

Karlovy Vary - V Karlových Varech se rozhořel spor kvůli plánům soukromé společnosti postavit u Vřídelní kolonády velký hotel. Stavět se má v místech, kde mohou stavaři při sebemenším neopatrném zásahu poškodit statiku přilehlého kostela a narušit tak termální prameny. Magistrát se toho ale neobává a stavbu naopak prosazuje.

Velký hotelový komplex za stovky milionů korun je příliš lákavé sousto a nikdo to nedokáže zastavit. Tak vysvětluje důvody své rezignace děkan kostela Svaté Maří Magdalény Jiří Hladík, který je přesvědčený, že rozsáhlá stavba památku poškodí. Tak velkou a moderní stavbu do centra lázní nechtějí ani památkáři.

„Z historie víme, jaké stavby tam byly, jak byly veliké. My bychom se rádi přiblížili tomu historickému stavu,“ nechal se slyšet ředitel Národního památkového ústavu v Lokti Roman Procházka. S tím ale nesouhlasí magistrát ani investor stavby. Náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka (ODS) namítá, že platný územní plán říká, že území má být zastaveno hotelem té nejvyšší kategorie.

Projektant a zástupce investora Alexander Mikoláš sdělil, že hotelové plány na přání úřadů už dvakrát přepracoval. Dál už ustupovat nechce. Přestože pod pozemkem, kde má stát hotel, proudí termální voda, její správci nejsou proti. Stavaře ale chtějí pečlivě sledovat. „Nabízí se vznik oddechové zóny, ale chápu, že vzhledem k ceně pozemku to není možné, zvlášť když investuje soukromý investor,“ poznamenal ředitel Správy přírodních léčivých zdrojů a kolonád Karlovy Vary Milan Trnka.