Karlovarský magistrát protestuje proti zablokování majetku

Karlovy Vary - Karlovarský magistrát chce nechat prověřit postup exekutora, který kvůli ani ne 200 tisícovému dluhu nechal zablokovat majetek města v hodnotě šesti miliard. Podle vedení města to bylo zbytečné. Exekutorská komora se brání tím, že ve většině případů je tento postup nutný a navíc ho nařizuje zákon.

Městské divadlo, budova magistrátu, Císařské lázně a Lázně III - ještě minulý týden s tímto majetkem za miliardy korun nesmělo město nijak nakládat. Pracovníci magistrátu nechápou, jak je možné, že zákon něco takového připouští.

Podle náměstka karlovarské primátorky Petra Keřky budou úředníci, kteří dlužnou částku ze soudního sporu včas neuhradili, potrestáni. Proti rozsahu zablokovaného majetku se ale město ohradí. „Je na místě, abychom zaslali nějaký podnět komoře, zda byl postup v tomto případě adekvátní,“ říká Keřka.

Exekutor, který opatření prováděl, se brání, že nemohl postupovat jinak. „Jakmile je nařízená exekuce od soudu mimo vůli exekutora, nastává to, že dlužník nesmí nakládat se svým majetkem,“ vysvětluje exekutor Miloš Dvořák.

Ministerstvo spravedlnosti dává za pravdu oběma stranám s tím, že už připravilo změny v exekučním zákoně. Podle mluvčí ministerstva Zuzany Steinerové nebude zákaz nakládání s majetkem při exekuci zrušen, do budoucna by ale měla být blokována jen část přiměřená výši dluhu. Novela exekučního zákona by mohla začít platit od poloviny příštího roku.