Připojení muzea knižní vazby ke knihovně úspěšně přilákalo turisty

Loket (Sokolovsko) - Mnohý návštěvník hradu Loket nyní zavítá i do zdejší veřejné knihovny. Za expozici knižní vazby vděčí Loket manželům Janu a Jarmile Sobotovým, profesionálním knihvazačům. Do města se z emigrace vrátili před deseti lety a ve společném prostoru knihovny soustředili sbírku knižních vazeb od svých kolegů z celého světa.

„Nejstarší exponát máme z asi 15. století, nejcennější jsou ale některé ze současných děl. Například Philip Smith svou práci hodnotí i na 18 000 liber,“ říká o hodnotě sbírky Jan Sobota. Loketská radnice dala knihovně s muzeem celé své přízemí. Víc místa tak má jak patnáctitisícový knižní fond, tak zhruba 500 stálých čtenářů. Další návštěvníky, většinou turisty, lákají veřejný internet a hlavně jedinečná výstava.

„Pro turisty je myslím možnost využít zdarma internet a navíc shlédnout takto zajímavou expozici velmi atraktivní,“ říká Jaroslav Hlavsa, starosta Lokte. Manželé Sobotovi ještě do konce roku plánují ve městě otevřít ukázkovou dílnu knižní vazby, čímž Loket na turistických mapách jistě ještě zvýrazní.