Radnice v Karviné chystá zdražení obecních bytů

Karviná - Za nespravedlivou považují nájemníci v Karviné chystanou druhou vlnu privatizace obecních bytů. Podle návrhu ODS by za ně měli zaplatit až čtyřikrát víc než občané v kole prvním. Také sociální demokraté jsou pro zvýšení ceny bytů, ale razantní návrh koaličních partnerů je pro ně nepřijatelný.

Karvinská radnice ovládaná komunisty prodala v minulých letech 3000 bytů, každý v průměru za 50 tisíc korun, což je asi 1000 korun za metr čtvereční. Ve druhé vlně privatizace chce město prodat 7,5 tisíce bytů. Občanští demokraté navrhují zvýšení ceny až na čtyřnásobek. Náměstek primátora Karviné Zbyněk Gajdacz (ODS) uvedl, že by se cena nejlepšího bytu 3+1 měla vyšplhat maximálně na 180 tisíc korun.

Obyvatelé bytů ale proti zdražení protestují. Od první vlny prodeje totiž město do bytů vůbec neinvestovalo a nájemci proto nechápou, proč by měli platit více. Někteří se také obávají, že navrhovanou částku nebudou schopní zaplatit.

Sociální demokraté nabízejí koaličním partnerům z ODS kompromis. Primátor Tomáš Hanzel (ČSSD) považuje za rozumné zvýšení ceny o 15 až 20 procent oproti roku 1994, tj. zhruba na 2000 korun za metr čtvereční. Tržní cena bytů v Karviné ale od roku 1994 vzrostla nejméně o 300 procent. Podle realitní makléřky Gabriely Palochové má byt 2+1 v současné době hodnotu 600 až 650 tisíc korun.