Aeroklub opouští karlovarské letiště

Karlovy Vary - Přísnější bezpečností předpisy nutí Aeroklub v Karlových Varech opustit jeho domovské letiště. Vzdušný prostor nad mezinárodním letištěm teď ovládají velké letecké společnosti, což výrazně omezuje plachtařský i parašutistický provoz.

Mluvčí Řízení letové provozu ČR Richard Klíma uvedl, že aeroklub musí stejně jako všichni ostatní uživatelé letiště zachovávat platné předpisy a postupy. Podle Jiřího Fuksy z Aeroklubu Karlovy Vary byli jeho členové zvyklí létat pro radost a předpisy dodržovali spíše okrajově. Proto se klub rozhodl dočasně přesunout všechna svá letadla do Mariánských lázní. Po dokončení rekonstrukce letiště v Chebu by se rád přesunul tam.

Odchodu aeroklubu z Karlových Varů chce využít kraj. Má zájem o jeho budovu. Mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková řekla, že by ji kraj rád využil pro část provozu letiště po dobu rekonstrukce letištní haly. Jestli úřad objekt na letišti získá ale zatím není jasné. Aeroklub má totiž i dalšího zájemce, který nabízí výrazně lepší podmínky.