Lidé z plzeňských Litic protestují proti stavebním pracím

Litice - Obyvatelé plzeňských Litic protestují proti stavebním pracím firmy Berger Bohemia. Podle nich je jejich rozsah větší, než je stanoveno ve stavebním povolení. Firma tvrdí, že staví přesně podle předem  schválených plánů.

Do těsné blízkosti rekreační zóny a dvou panelových domů navezla firma Berger Bohemia tisíce tun zeminy. Připravuje tak terén pro další stavbu. Místní lidé s tím ale nesouhlasí a žádají radnici, aby stavbu zastavila.

Obvodní úřad potvrzuje, že firma Berger Bohemia porušila zákon, protože toho postavila víc, než měla. Vedení firmy to ale odmítá. Zdeněk Pilík, předseda představenstva Berger Bohemia, řekl, že postupují přesně v souladu se stavebním povolením. 

Místní se chtějí odstěhovat 

Obyvatelé kritizují úřad, že je o chystané stavbě neinformoval a neumožnil jim nahlédnutí do projektu ani stavebního povolení. Zuzana Krejsová, majitelka rekreační chaty, uvedla, že nikde neviselo žádné oznámení o tom, že se tam bude stavět. Plzeňský tajemník Jiří Mužík tvrzení obyvatel odmítá. "Oznámení tam řádně viselo, každý měl právo se k tomu svobodně vyjádřit.

Čtyři měsíce trápil místní rachot strojů, drtiček kamene a velký provoz nákladních aut. Nejhůře ale dopadli obyvatelé paneláků, kteří ze svých oken nevidí kvůli navážce vůbec nic. Obyvatelé se shodují, že z přízemních bytů se stala sklepní, a ještě lidé v prvních patrech vidí do hlíny. Podle Pilíka je ale vše podle řádného stavebního povolení, zemina nepřesahuje ani o centimetr.

Většina lidé se chystá z oblasti odstěhovat. Byty jsou ale podle nich neprodejné a ztratily svoji cenu, proto chtějí požádat město, abych je od nich odkoupilo.