Příbram si připomíná okupaci města výstavou fotografií

Příbram - Příbram se jako jedno z mála vojenských měst vzepřela v roce 1968 sovětské okupaci. Horníci přestali fárat, lidé vyrazili protestovat do ulic. Příbramské srpnové události mohou lidé vidět na fotografiích v Hornickém muzeu na výstavě nazvané podle hlavního hesla demonstrantů - Ani gram uranu okupantům.

Středočeské město obsadila v srpnu 1968 1. elitní tanková armáda generála Kožanova. Důvodem byl sklad jaderných hlavic nedaleko Příbrami a sídlo Československého uranového průmyslu. „V čele demonstrací proti okupantům byl generální ředitel Uranového průmyslu Karel Boček, který vyhlásil heslo ´Ani gram uranu sovětským okupantům´ a přerušil dodávky suroviny do Sovětského svazu,“ připomíná ředitel Hornického muzea Josef Velfl.

„Připravili jsme dokumentaci, ukryli ji a zároveň jsme se nachystali zatopit šachty,“ vzpomíná Boček. Tehdejší ředitel Uranového průmyslu zorganizoval generální stávku, načež jej Státní bezpečnost zatkla. Za sabotáž mu hrozil trest smrti. Naštěstí se mu podařilo utéct, když vyskočil z okna generální prokuratury na Pankráci. Československo pak musel urychleně opustit.

„Návštěvníci výstavy se seznámí s tím, jak srpen 1968 prožívala Příbram jako taková a je zde vypíchnuta problematika uranových dolů,“ popisuje Velfl. Výstava Ani gram uranu sovětským okupantům bude k vidění v Hornickém muzeu až do konce září.