Petice proti nové multifunkční hale v Karlových Varech

Karlovy Vary - Odpor proti stavbě multifunkční haly v Karlových Varech roste. A to kvůli obavám ze zadlužení města. Mezi obyvateli koluje petice. Zastavit stavbu se pokouší i opoziční zastupitelé. Vedení města ale chce ve stavbě pokračovat a zadlužení se neobává.

Do obří haly by se mělo vejít šest tisíc diváků. V areálu bude možná i vyhřívaný bazén. Zatímco příznivci hokeje podepisují petici za výstavbu takové haly, někteří opoziční zastupitelé a více než tisícovka obyvatel už podepsala petici, která varuje před zadlužením města. „Rádi bychom dosáhli toho, aby stavba byla zastavena a začalo se přemýšlet, jakým způsobem v ní pokračovat, jestli vůbec,” říká organizátor petice Otmar Homolka.

Opoziční zastupitelé se na posledním jednání pokusili stavbu přerušit, ale marně. Odpůrci projektu poukazují na nevyřešené financování a zbytečně vysoké náklady. „Zamlžené výběrové řízení nám nemohlo přinést soutěžní nabídky, které by byly jasné. Z té mlhy je bohužel podezření, že cena je příliš vysoká,” myslí si opoziční zastupitel Jiří Kotek.

Při jednom z kol výběrového řízení podle Jiřího Kotka losující vybíral poslední postupující firmu příliš dlouho. „To, co se tam dělo – firma, kterou si vyberete z Prahy, se vymlouvá, že měla slepenou barvu tiskařskou - to je ostuda,” rozčiloval se na březnovém zasedání zastupitelstva Jaroslav Fujdiar, který ve Varech bydlí.

Zástupci společnosti Stormen se brání: Na losování jsme najali firmu Stone Block, vše proběhlo podle zákona. „Razítkovací barva se postupně dostala na prsty toho losovatele, proto se toho musel zbavit,” vysvětluje jednatel firmy Stormen Jiří Pilský. „Byl tam přítomen notář a losování nerozhodlo o přidělení zakázky. O tom se rozhodlo až v kole druhém na základě nejnižší cenové nabídky,” dodává náměstek primátora Petr Keřka. Náklady na stavbu prý nemusí přesáhnout 650 milionů korun.

Odpůrci multifunkční haly svolali na příští týden do centra Karlových Varů protestní meeting.