Odsouzenci si odmítají odpracovat své tresty

Plzeňsko - V Plzeňském kraji vzrůstají počty případů, kdy si odsouzení nechtějí odpracovat svůj náhradní trest ve formě veřejně prospěšných prací. Přesto, že jsou pod dohledem úředníků s Probační a mediační služby, na jejich výzvy k práci nereagují. Úředníkům vadí, že nemají účinné nástroje, jak odsouzené k práci přinutit.

Odpracovat si svůj trest úklidem vozovek, údržbou parků a městské zeleně je pro řadu odsouzených možností, jak se vyhnout vězení. Veřejně prospěšné práce se ale všem nezamlouvají, mnoho klientů Probační a mediační služby se totiž takovému trestu vyhýbá. Josef Franěk, vedoucí odboru veřejných služeb Plzeň, řekl: „Mají nařízeno odpracovat asi 16 až 18 tisíc hodin ročně, zhruba tak polovičku vykonají.”

Každý odsouzený má rok na to, aby stanovený počet hodin odpracoval. Za každé dvě neodpracované hodiny mu hrozí den vězení. S problémovými klienty se pracovníci Probační a mediační služby snaží dohodnout, někdy ale musí zvolit krajní řešení. „Dáváme návrh soudu na přeměnu trestu. To znamená, že soud pak trest obecně prospěšných prací přeměňuje na trest odnětí svobody,” dodává Radek Vydra, koordinátor Probační a mediační služby v Plzni.

Zda si své povinnosti odsouzení plní, kontroluje jak Probační a mediační služba tak i městské úřady. Starostové tvrdí, že nemají dostatečné nástroje k tomu, aby takto odsouzené mohly k práci přinutit. „Někdy je velmi složité tyto lidi přímo přinutit k tomu, aby vykonávali svojí veřejně prospěšnou práci,” uvedl Jiří Strobach, starosta Plzně. Josef Franěk si myslí, že je to otázka přesvědčování a působení, nikoliv zákonných mechanismů.

Zkušenosti s těmito pracovníky se v Plzeňském kraji liší zejména na městských a obecních úřadech. Některé o ně sami žádají, jinde o nich nechtějí ani slyšet.