Sokolovská nemocnice žaluje nemocnici v Karlových Varech

Karlovy Vary - Podle závěru znalecké komise, kterou k případu svolal kraj, chyba lékařů interního oddělení nemocnice v Karlových Varech patrně zavinila smrt pacienta. Lékaři z Varů to však zásadně odmítají, tvrdí, že se pooperační komplikace u pacienta nedaly předpokládat. Kraj už na nemocnici podal trestní oznámení.

V karlovarské nemocnici byl 9. července voperován osmaosmdesátiletému muži z Lokte kardiostimulátor. Už druhý den po operaci ale lékaři rozhodli o převozu pacienta do sokolovské nemocnice, kde muž ve stejný den zemřel. Případem se zabývala územní znalecká komise složená ze šesti nezávislých odborníků z Prahy a Plzně, podle nich byla samotná operace v pořádku. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel (ODS) uvedl, že: „Následná péče na interním oddělení v Karlových Varech byla bohužel hrubě zanedbána. Ve zprávě se hovoří o tom, že došlo ke krvácení do hrudníku, na které následně pacient zemřel.“

Jiný názor má ale komise lékařů karlovarské nemocnice, kteří ve zprávě uvádějí, že postupovali podle pravidel, ale u pacienta došlo k poškození cévní stěny. Zdravotní ředitel Nemocnice Karlovy Vary Jiří Štefan sdělil, že vzhledem k těžkému stavu pacienta, dalším vlivům a okolnostem průběhu celé hospitalizace lékaři nepředpokládali výskyt takové vzácné komplikace.

Na případ už minulý týden reagovala ředitelka sokolovské nemocnice Věra Procházková, která na své kolegy v Karlových Varech podala trestní oznámení. Stejně řeší situaci i zřizovatel nemocnice - Karlovarský kraj. Mluvčí Policie ČR, Správa západočeského kraje Jolana Číhová potvrdila, že v souvislosti s tímto případem přijali dvě trestní oznámení. Případ převzala a šetří služba kriminální policie a vyšetřování v Karlových Varech.

Kromě policie se případem zabývá i vedení karlovarské nemocnice, jedním z prvních opatření je zavedení automatického rentgenování pacientů po srdečních operacích.