Ostravskou Vysokou školu báňskou opouštějí pedagogové

Ostrava - Z ekonomické fakulty Vysoké školy báňské v Ostravě (VŠB) odcházejí pedagogové. Nesouhlasí totiž se způsobem volby i současným vedením děkanky Dany Dluhošové. Podle rektora univerzity jde ale spíše o osobní antipatie mezi vedením a některými členy fakulty a situaci nepovažuje za alarmující.

Zatím ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské opustila čtveřice vyučujících, pátý svůj odchod v blízké době plánuje. Jedná se o pedagogy, kteří se podíleli na petici proti zvolení současné děkanky. Tu na jaře vybral do funkce akademický senát, jehož byla členkou, o jeden hlas - pravděpodobně její vlastní. Teď se těmto pedagogům nelíbí, jak děkanka fakultu řídí.

„Odcházejí vysoce kvalifikovaní odborníci. Čtyři už odešli, další dva vyhráli výběrová řízení a musím říct, že se to týká i mě samotného,“ přiznává profesor katedry účetnictví na VŠB Miroslav Nejezchleba. Nejezchleba apeloval na vedení školy, aby odchodu vyučujících zabránilo. Vedení univerzity i děkanka ale celou situaci nevidí nijak dramaticky. Podle jejich názoru jde spíše o osobní rozpory.

„Není úkolem rektora, aby se pitval v mezilidských vztazích. Osobní rozpory, které mohou být příčinou takových odchodů, bych tady nezdůrazňoval. Týká se to jedné fakulty, a ta ekonomická fakulta má určité mechanizmy, jak vyčistit určité rozpory, a rozhodně bych do nich nerad vstupoval,“ dodává k tomu rektor VŠB Tomáš Čermák. Vedení školy nicméně doufá, že se situace brzy uklidní.