O prodeji českolipské teplárny zatím není rozhodnuto

Česká Lípa - Ani napodruhé se českolipským zastupitelům nepodařilo zvrátit rozhodnutí o prodeji tamní teplárny. Město v ní má většinu, chce se jí ale zbavit, podle některých zastupitelů však značně nevýhodně. Proti prodeji vznikla i petice, radnice je ale již rozhodnuta.

Za prodej infrastruktury a šedesátiprocentního podílu v teplárně dostane Česká Lípa 220 milionů korun, část zastupitelů to pobouřilo. V teplárně totiž zůstalo 168 milionů korun jako nerozdělený zisk, který zůstane novému vlastníkovi. Člen zastupitelstva České Lípy Jaroslav Štrumfa (ČSSD) je rozčilený: „Tak obrovský majetek a města jej prodává takovým způsobem. Je to pitomost zpackaná od samého začátku.“ Radní za (UPSZ) Jan Riedl je přesvědčený, že majetek v takovém rozsahu nelze prodat bez znaleckých posudků a jeho kolega Petr Máška (ČSSD) odhaduje, že ztráta pro město činí minimálně 100 milionů korun.

Přesto nakonec smlouva o prodeji zastupitelstvem prošla, starostka Hana Moudrá (ODS) tvrdí, že jiná možnost nebyla: „Přestože jsme byli většinovým vlastníkem, těch 65 procent ve společnosti nestačilo, cenu tepla jsme ovlivňovat nemohli.“ Městu tak zůstane v teplárně jen 5 procent, zbytek ovládne společnost MVV Energie. Ta prý přitom na prodej nijak netlačila. Jednatel MVV Energie CZ Václav Hrach dodal, že společnost sama nabízela několik variant. Samozřejmě jsou potěšeni, že se rozhodlo o prodeji, ale stejně tak dobrá mohla i být jiná varianta.

Částku 220 milionů má MVV zaplatit městu do tří let a po stejnou dobu také nesmí navýšit marži u ceny tepla. Transakci přitom ještě musí posvětit antimonopolní úřad, právě na něj se teď nespokojení zastupitelé chtějí obrátit. Petr Máška vysvětlil, že do budoucna chtějí tento prodej zablokovat, ještě nejsou vyčerpána všechna možná řešení.

Proti prodeji vznikla i petice, kterou zatím podepsalo přes 2 tisíce lidí. Radnice však namítá, že lépe než samo město se o provoz teplárny postará specializovaná firma.